Stephanie Könings

Sofia: the city of tolerance

Leestijd 9 minuten

Heerlijk, een stedentripje, maar waar naartoe deze keer? We hebben al heel wat steden gezien in Europa, maar Sofia was nog nooit bij me opgekomen. Heerlijk om een stad zonder verwachtingen te bezoeken. Zonder verder enige voorinformatie heb ik geboekt. En dat was al het begin van een een prettige reis.

De vlucht prijzen zijn een lachertje. Voor 20 euro pp retour vanuit Brussel. Ook de hotels zijn erg goed betaalbaar. We kiezen een luxe 4 sterren variant met ontbijt en betalen 65 euro per nacht inclusief transfer van en naar het vliegveld en gratis gebruik van de minibar. Er zijn vele goedkopere opties indien gewenst.

Op naar het onbekende, vliegen we binnen ruim 2 uur naar Sofia. En de weergoden zijn ons goed gezind want de zon schijnt heerlijk en onze winterjassen zijn het hele weekend een overbodige bagage gebleken. Dat had in deze tijd van het jaar (maart) wel anders kunnen zijn natuurlijk.

Als we buiten het vliegveld komen staat onze privé chauffeur netjes gekleed in een piccolo pakje ons op te wachten. We worden ook direct aangenaam verrast door het uitzicht. Sofia ligt aan de voet van het Vitosha gebergte, wat voor een prachtige opvulling van de horizon zorgt. De toppen van de berg zijn nog wit versierd door sneeuw. Deze schijnt er nog tot medio juni te liggen hebben we ons laten vertellen.

Uitzicht vanuit Metropolis Hotel

Ons hotel ligt redelijk dichtbij het vliegveld, binnen een kwartier zijn we al op de plaats van bestemming. Binnen nog eens 15 minuten met de taxi, waarvoor je ongeveer 3,50 euro betaald, zijn we in het stadscentrum. Overigens betalen we hier niet in euro’s maar in Lev. De rekensom is heel simpel, want 10 Lev is ongeveer 5 euro. Dat maakt het omrekenen erg simpel. Eenmaal in de stad blijkt Sofia een gezellige stadspromenade te hebben: een verkeersluwe brede straat vol met winkels, (overdekte)terrassen, bars en café’s. Het is lastig kiezen tussen alle leuke zitgelegenheden, maar we hebben ons best gedaan er zoveel mogelijk uit te proberen. Met name de vele soorten gebak spreken ons hier erg aan, niet allemaal om op te eten, maar wel om te fotograferen (en zeker ook een paar te proeven natuurlijk). Ze blijken allemaal minstens zo lekker als ze eruit zien!

Taarten in Sofia

Koekjes in een bakkerij in Sofia

Wat de beste tip blijkt van de reis (ontvangen van Christiaan, onze hotelreceptionist die ons op verzoek een privé rondleiding op het uitkijk terras van het hotel heeft gegeven) is: de Free Sofia City Tour! Geweldig en ja, echt gratis! We verzamelden in het centrum bij het Paleis van Justitie. Onze gids is Daniel, en hij neemt ons mee door het centrum van Sofia naar de bijzondere historische plekken die er te vinden zijn. In 2 uur tijd vertelt hij zeer enthousiast en met de nodige humor, over de geschiedenis van Bulgarije. Zijn Engels is perfect te volgen, en hoewel ik vooraf nog bedacht misschien geen zin te hebben in zo’n rondleiding, blijkt dit een geweldig leuke ervaring. We kunnen Daniel alles vragen, en hij weet ook overal een antwoord op te geven. Heerlijk, zo’n gepassioneerde en vriendelijke gids. Hij vraagt of we in Nederland tegen onze landgenoten willen zeggen dat Sofia een bezoek waard is, en dat doe ik bij deze graag voor hem!

Free Sofia City Tour

Het meest bijzondere verhaal van de stad vind ik persoonlijk “the square of tolerance”. Het is een symbolisch vierkant in de stad bestaande uit 4 verschillende religieuze gebouwen: een Orthodox kerkje, een Katholieke kerk, een Moskee en een Synagoge. Ze liggen op een steenworp van elkaar af, en symboliseren de tolerantie in de stad onder de bewoners. Hoe mooi is dat?

Tijdens de tour ontmoeten we ook andere toeristen, een 1 ervan is een Canadees. Hij tipt ons weer de Free Food Tour, georganiseerd door Balkan bites. Ja, je leest het weer goed, ook die is gratis! We verzamelen op een afgesproken plek en vertrekken met een groep van 15 personen. Onze gids Rado is ook alweer een super vriendelijke en enthousiaste jonge Bulgaar, die ons alles verteld over de geschiedenis van de vele verschillende gerechten in Bulgarije die feitelijk overal vandaan blijken te komen. Er zijn geen echte typische Bulgaarse gerechten, ze hebben de populairste gerechten uit buurlanden gepakt, daar de beste recepten van genomen en die staan hier op de kaart. We bezoeken 4 verschillende kleine eetgelegenheden en ontvangen overal een hapje. We proeven Tarator (een koude yoghurt-komkommer-knoflook soep), Kopoolu en Liutenica (twee heerlijke soorten groente spreads), Banitsa (filodeeg gevuld met een soort fetakaas) en Mekitsi (een soort platte zoute oliebol). Het smaakt allemaal even goed en ik zou iedereen aanraden deze tour de eerste dag gelijk te doen zodat je weet wat lekker is en wat te kiezen in de restaurants.

Kapel/kerk in Sofia

In de stad is het verder goed vertoeven. Wie zou willen komen om te winkelen kan zijn hart ophalen aan de vele kleding, schoenen en tassen winkels zowel in de stad als in de schoppingmall. De prijzen zijn vergelijkbaar met onze Nederlandse. De eet en drink gelegenheden hanteren iets lagere prijzen, waardoor je van de rekening niet hoeft te schrikken (koffie kost ongeveer 1,50 euro/ 2 euro, een bolletje ijs 1 euro en lokaal bier 1 euro).

De bevolking is vriendelijk, we voelden ons veilig en er heerst een rust die ik als zeer prettig heb ervaren. Men is niet opdringerig of opgefokt. We hebben ons overal in het Engels verstaanbaar kunnen maken, behalve in de taxi. Dan helpt het om op de kaart aan te wijzen waar je heen wilt. Vraag wel even naar de prijs, want zoals bij vele grote steden, rijden hier ook nep taxi’s die je voor het 3 dubbele willen vervoeren.

Al met al hebben we een paar heerlijke dagen gehad en is mijn conclusie dat Sofia zeker een bezoekje waard is.

Deel op social media:

Aanmelden

Wil je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, schrijf je dan hieronder in.